Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722

Ongeacht de soort is hout onderhevig aan talrijke agressies. Zo kunnen houtvernietigende insecten en hun larven veel schade toebrengen aan het hout. Om de waarde van dit kwaliteitsmateriaal te behouden, is het nodig om de agressies waaraan het wordt blootgesteld te kennen. Je kunt ze dan in de beste omstandigheden behandelen, met de meest geschikte producten. Daarom het belang om de agressors visueel te kunnen identificeren of ze te herkennen door de waargenomen schade.

De larve van de steenbok kever

Het zijn voornamelijk de larven van de steenbok kever die schadelijk zijn. Ze nestelen zich voornamelijk in zachthout zoals timmerwerk, parketvloeren, timmerwerk. Het is een grote witte worm die 25 mm lang kan worden en waarvan het voorste deel is vergroot en afgeplat met donkerbruine kaken aan de voorkant van de kop. De larven gaan door de buitenste laag van het hout, die over het algemeen rijker is aan voedingsstoffen dan de diepere lagen. De aanwezigheid van de larve veroorzaakt een zwelling van het hout. Een simpele druk met de vinger of met de punt van een mes zorgt er dan voor dat het wormgat en de galerijen verschijnen

De timmermansbij

De timmermansbij is strikt genomen geen hout etend insect, omdat hij zich niet met hout voedt, maar hij graaft wel gaten in het hout. Deze dienen alleen maar om zijn eieren te deponeren. Dit heeft wel degelijk invloed op de integriteit van het hout, omdat hij gaten boort tot 60 cm lang.De houtwormDe houtworm is ook een keverlarve. De houtworm komt vooral voor in hout dat schimmels bevat, maar ook oud hout van meubels en zelfs boeken zijn een doelwit. De kleine larven komen na ongeveer 5 weken uit en hun ontwikkeling in het hout duurt tussen 2 en 4 jaar, afhankelijk van de aanwezigheid of afwezigheid van schimmels die essentieel zijn voor het begin van de groei, de vochtigheidsgraad en de temperatuur.

De houtwesp

De kleine houtwesp, legt zijn eieren in rottend of vers gekapt zachthout. Het kan dus in timmerhout terechtkomen als het niet wordt behandeld. De grote syrex of “houtwesp” heeft dezelfde kenmerken als de gewone syrex.

Termieten

Termieten kunnen zich voeden zich met cellulose. Cellulose komt voor in hout, maar ook in karton, papier en katoen. De zachtste delen van het hout worden eerst opgegeten. Daardoor ontstaan er gaten in het hout. Zorg voor een goede hygiëne, vermijd waterlekken en infiltraties om de termieten weg te houden. Als er termieten aanwezig zijn, voer dan de juiste behandeling uit of raadpleeg onmiddellijk een specialist.

Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722.
Stuur u liever een mail? Contacteer ons