Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722

Elk jaar in augustus zien we ineens grote hoeveelheden wespen verschijnen. Als je een wesp ziet, ben je meteen op je hoede. Sommige mensen reageren ronduit panisch op wespen. Deze reactie heeft een reden. De opvallende zwart/gele kleur van de wesp roept bij alle diersoorten een instinctieve reactie op dat er gevaar dreigt. Dat geldt ook voor mensen. Wespen kunnen steken en ze doen dat als ze zich bedreigd voelen. Een wespensteek is pijnlijk, maar meestal ongevaarlijk. Behalve als je allergisch bent.

Zo plotseling als ze in augustus opduiken, verdwijnen ze ook weer eind september. Dat heeft te maken met de levenscyclus van een wespenkolonie. Elke kolonie begint met een koningin. De koningin houdt een winterslaap en bouwt in het voorjaar een nest waarin ze eitjes legt. Uit deze eitjes komen larven die de eerste generatie werksters wordt. De koningin gaat door met eitjes leggen. De larven worden vervolgens door de werksters verzorgd. De werksters gaan er elke dag op uit om voedsel te vinden. Ze vangen andere insecten zoals muggen en vliegjes. Ook kleine spinnetjes staan op het menu. Het is de wespen te doen om te eiwitten. Hiermee voeden ze de larven. Ook in de natuur geldt: voor wat hoort wat. De larven scheiden een zoete substantie af die de werksters vervolgens opeten. Tijdens het verzorgen van de larven zijn wespen erg nuttig en onmisbaar voor de balans in de natuur. Zonder wespen zouden we elk jaar een muggen- en vliegenplaag hebben.

In augustus stopt de koningin met eitjes leggen. Dat betekent geen larven meer om te verzorgen, maar ook geen zoete beloning voor de werksters. Die trekken er vervolgens massaal op uit om hun zoetigheid elders te halen. Zo komen ze al snel op onze terrassen en in onze tuinen. Als het eind september koeler wordt, sterven alle werksters en zoekt de koningin een plekje voor de winterslaap.

Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722.
Stuur u liever een mail? Contacteer ons