Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722

Er zijn verschillende soorten boktorren. Eén van de soorten is de blauwe boktor. De blauwe boktor is te herkennen aan zijn blauwe kleur en lange voelsprieten. Hij is zo’n 9 tot 15 mm lang. De blauwe boktor leeft graag onder de droge schors van sparren of dennen. Deze boktor wordt vaak aangetroffen in houtzagerijen of in nieuwe huizen gebouwd van hout.

Schadelijkheid van de blauwe boktor

Er zijn wel 33.000 soorten boktorren, waarvan de blauwe boktor één van de soorten is. De larven van vrijwel alle soorten leven vooral in dood hout. Hierdoor brengen boktorren grote schade aan. De larven van de blauwe boktor graven gangen tussen de schors en het hout. De gangen zijn breed, plat en slingerend. Ze verpoppen in de gangen. Op een gegeven moment valt het schors van het hout, dan stopt de aanval van de boktorren. De schade die blauwe boktorren aanbrengen zorgen niet voor direct gevaar van het draagkracht van het hout, maar als er gebruik gemaakt wordt van hout met schorsresten, dan is de kans aanwezig dat de kevers door het materiaal naar buiten komen. Denk hierbij aan dakbedekking, behang en platen.

Bestrijding van de blauwe boktor

Om blauwe boktorren te voorkomen is de meest verstandige stap om het hout te ontschorsen voor gebruik. Als er geen schors is, zal de blauwe boktor er ook niet op af komen. Bestrijding en preventie wordt gedaan door een specialistische behandeling. Hierbij wordt hittebehandeling of gassing ingezet, beide duurzame oplossingen om het probleem van de boktor op te lossen. Doe-het-zelfmiddelen werken vaak niet, omdat die onvoldoende doordringen in het hout. Laat de bestrijding uitvoeren door een professional, zodat je zeker weet dat je ervan af bent en voorlopig geen last meer zal hebben van de kleine beestjes.

Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722.
Stuur u liever een mail? Contacteer ons