Stedelijke ongediertebestrijding en duurzaamheid

Als we het hebben over duurzame controle, komen we op het idee om het milieu te beschermen zonder interventie, of het minimaal noodzakelijke gebruik van chemicaliën. Met betrekking tot stedelijke plaagdieren zou een van de concepten zijn om preventieve maatregelen te nemen om elke vorm van verstoring door een bepaalde plaag zo veel mogelijk te voorkomen.
Een dier dat de “pest” status bereikt, is degene die elke vorm van ongemak kan veroorzaken, van afstoting tot menselijke gezondheidsproblemen. Dit concept is ook direct gekoppeld aan de plaats van optreden.Zo wordt bijvoorbeeld een zwerm bijen in een bos niet beschouwd als een plaag en zelfs gunstig voor de honingproductie. In een industriegebied kan het zelfs de dood veroorzaken van mensen die allergisch zijn voor de beten.

Een van de technieken van de Ecologische Plaagbestrijding is het begeleiden van de eliminatie van voedsel- en waterbronnen en het vermijden van de toegang tot schuilplaatsen voor dieren.

Elke bevolking kan ook te lijden hebben onder de invloed van het milieu, onder andere: temperatuur, vochtigheid, lichtsterkte die direct interfereren met het bevolkingsniveau.

Zo is de incidentie van huisvliegen in de zomer hoger door de hoge temperaturen die de ontwikkeling van de biologische cyclus versnellen waardoor het aantal individuen toeneemt. In de winter duren ze door de lagere temperaturen langer om de fase van ei tot volwassene te doorlopen, waardoor de populatie van dit insect afneemt.

Duurzaamheid in de bestrijding van plagen wordt bereikt door het nemen van maatregelen ter voorkoming en pas in het laatste geval door het nemen van curatieve maatregelen.

Daarom leidt het nemen van preventieve maatregelen in combinatie met het gebruik van microbiële producten en selectieve chemicaliën tot een duurzamere bestrijding van stedelijk ongedierte.