Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722

Een niet zo bekend, maar daarom niet minder vervelend plaagdiertje, is de bonte knaagkever. Deze kevers en hun larven leven voornamelijk in vochtig eikenhout. Deze houtsoort is in veel oude monumentale gebouwen gebruikt. De bonte knaagkever en zijn larven eten het vochtige hout. Ze kunnen grote schade aanrichten en het hout dusdanig verzwakken dat er instortingsgevaar ontstaat.

De Bonte knaagkever is een klein bruin kevertje. Hij is ongeveer 6 tot 8 mm groot. In het voorjaar komen de volwassen kevers uit het hout tevoorschijn. Ze hebben zich een tijd binnen in het hout verschuild en boren zich in de lente een weg naar buiten. Daar zoeken ze een partner om mee te paren. Soms blijven de kevers binnenin het hout om te paren. Dat doen ze als het hout ernstig is aangetast door een schimmel en er een holte in het hout is ontstaan. De vrouwtjes leggen hun eitjes op hout dat een beetje vochtig is. De larven die na een tijdje uit de eitjes komen lusten namelijk alleen hout dat aangetast is door een schimmel en die groeit niet op droog hout.

Het is niet gemakkelijk om erachter te komen of je last hebt van de bonte knaagkever. Meestal zul je op het hout de gaatjes zien waardoor de kevertjes naar buiten komen. Als het hout er erg slecht aan toe is en veel holtes bevat, dan blijven de kevertjes binnen en kun je nog lastiger ontdekken dat ze er zijn. Als je weet dat je risico loopt op deze vraatzuchtige kevertjes, bijvoorbeeld omdat je in een monumentaal grachtenpand woont, dan is het verstandig om een abonnement af te sluiten bij een gespecialiseerd bedrijf om jaarlijks te controleren. Zo kun je een plaag in een vroeg stadium voorkomen.

Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722.
Stuur u liever een mail? Contacteer ons