Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722

Klustervliegen worden ook wel “zoldervliegen” genoemd. Deze naam beschrijft zeer goed de kenmerken van deze vliegen, namelijk de neiging tot clustering in grote aantallen op zolders. In tegenstelling tot andere vliegen, planten Klustervliegen zich niet voort binnenshuis en hoeven de bewoners zich dus geen zorgen te maken over de vliegen die afkomstig zijn van een karkas of ander onaangenaam materiaal binnen de zolder of muren.

Ze komen binnen in de herfst

Zodra de herfst nadert, beginnen de clustervliegen in grote aantallen huizen en gebouwen binnen te komen. In deze tijd van het jaar worden de dagen korter en begint de temperatuur te dalen, daarom dat ze huizen binnengaan op zoek naar overwinteringsgebieden. Eenmaal binnen verzamelen ze zich op een geïsoleerde, veilige plek zoals zolders of valse plafonds, en beginnen ze te overwinteren.
Over het algemeen zijn er per seizoen minstens 3 tot 4 generaties clustervliegen. Het begin van een typische levenscyclus van de clustervliegen begint nadat de volwassen dieren in het voorjaar hun overwinteringsplaats verlaten en eitjes leggen op de grond waar zich regenwormen bevinden. De eitjes worden meestal in de bodemscheuren gelegd.
Na 3 – 4 dagen komen deze eitjes uit en komen de maden (larven) in de lichaamsholten van de regenwormen terecht. Deze larven voeden zich vervolgens enkele dagen met de wormen. Het larvenstadium duurt ongeveer 13 tot 22 dagen.
Daarna vervellen ze en verpoppen in de grond. De totale levenscyclus van een clustervliegvlieg is 30 tot 50 dagen.

Schade door clustervliegen

Ze worden voornamelijk als hinderlijk beschouwd vanwege hun gewoonte om te overwinteren in huizen. Maar ze veroorzaken geen schade aan de huizen of hun bewoners.
Deze vliegen laten soms kleine donkergekleurde vlekjes van uitwerpselen achter op muren of ramen, maar van deze vlekken is niet bekend of ze drager zijn van menselijke ziekteverwekkers.

Gebruik van insectendodende aerosolspuiten:

Als de clustervliegen eenmaal je huis zijn binnengekomen en je hebt de besmette plek geïdentificeerd, dan is de beste methode om ze te doden om contact op te nemen met een van de adviseurs van OBI PC.

Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722.
Stuur u liever een mail? Contacteer ons